Ankeren wat is dat

ankeren
anker manier vingertoppen tegen elkaar

Ankeren wat is dat in de NLP

Ankeren wat is dat. Ankeren is een bepaalde techniek in het NLP. Je kunt het op elk gewenst moment toepassen. En je doet dit om een zelf gekozen gevoel op te roepen. Een gevoel dat jou in je kracht houdt.

Je hebt de hele dag door wel gevoelens en emoties. Ze kunnen variëren van vreugde tot verdriet, van boos tot blijdschap.

Het zijn meestal externe prikkels die deze gevoelens/ emoties veroorzaken. Deze prikkels worden wel triggers of stimulus genoemd. De prikkels kunnen heel verschillend van karakter zijn. Het kan van alles zijn het kunnen geuren, woorden, geluiden. Zelfs een aanraking kan een prikkel zijn. Ze hebben wel contact met je zintuigen of minstens met één van je zintuigen.

Hoe ontstaan dan de prikkels ( triggers )?

Een opgeslagen ervaring is gekoppeld aan een zintuig.( anders gezegd een zintuiglijke waarneming ). Een bepaalde gebeurtenis uit het verleden is meestal gekoppeld aan een bepaald gevoel of stemming.  Bijvoorbeeld: Wanneer je bepaalde muziek hoort waar je vrolijk van wordt. Of een voorwerp dat van je vader was. Het gevoel wat je toen daarbij had kan zomaar weer terug komen.

Je kunt bij jezelf een proefje doen door te kijken welke zintuigen jij gebruikt als jij getriggerd wordt.

Met de techniek ankeren kun je dus op elk gewenst moment een zelf gekozen gevoel oproepen. Dus schematisch :

STIMULUS ======meestal onbewust========> RESPONSE

SPECIFIEKE STIMULUS ===bewust===> GEWENSTE(vooraf bepaald) RESPONSE

De meeste prikkels zijn onbewust dan noem je ze ook eerder triggers. De vaardigheid ankeren is het verbinden van specifieke prikkels ( bewust ) met een vooraf bepaalde response. Dit doe je omdat je weer het goede gevoel terug wilt hebben.( of wil behouden).

Dit is een korte uitleg over ankeren in NLP. Voor een uitgebreidere uitleg kun je je inschrijven op deze blog.

Hoe je dit kunt doen, dat ankeren kom ik in een ander artikel op terug. En als je niet kunt wachten mail me dan:  info@ deontwarring.nl. Je kunt ook een berichtje achterlaten op mijn facebook pagina.  De Ontwarring

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *